14 jan

Színezés mesterfokon – Urszula Mlynarska ftm. élő bemutatója

Ami a professzionális színezéshez szükséges.

Színezés mesterfokon Urszula Mlynarska ftm. élő bemutatója

Urszula Mlynarska neve sokak számára nem ismeretlen a fogtechnikus szakmában. Ha máshonnan nem, a Dental-Trade Kft. által szervezett szakmai bemutatókon többen találkozhattak már vele. Azok számára azonban, akiknek esetleg ismeretlenül cseng a név, néhány mondattal bemutatom őt. Urszula lengyel fogtechnikus mester, és már hosszú évek óta sikeresen működteti praxislaborját Varsóban. A kerámia fogművek elkészítését nem csak mesterfokon, hanem teljes elhivatottsággal és komoly szakmai tapasztalattal műveli. Laborjában, amely régóta VITA Masterlab-ként működik, a VITA cég (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Németország) kerámiáját használja nap mint nap, már több mint 10 éve. Szeptemberben megrendezésre került Dental-Trade Szakmai Nap alkalmából ismét Budapestre érkezett, hogy egy workshop keretein belül bemutassa a legújabb technikákat, amelyekkel élethű fogpótlást varázsol páciensei szájába.

Read More

17 okt

VITA ENAMIC IS – kitűnő megoldás átmenő csavaros implantátum koronákhoz

1. ábra: Kezdeti helyzet – a 36-os régió esetében a betegnek implantátumos pótlásra volt szüksége.

 

 

 

 

2. ábra: Okklúzióban elhelyezett teljesen anatómikus pótlás.

 

 

 

 

 

 

Az implantátummal készült rekonstrukciók komplikációinak 80%-a tulajdonítható a cementitis-nek1 (azaz a nyálkahártya alatti cementmaradványok okozta implantációs problémáknak). Ha a pótlást átmenő csavaros koronával készítik, akkor a fentebb említett szövődmények nagy része elkerülhető. Ezek az egyedi felépítményű koronáknak a ragasztása szájba helyezés elött megtörténik, közvetlen csavarozásúak és anatómiai a kialakításuk. A VITA ilyen típusú helyreállításokhoz az előre mart, VITA IMPLANT SOLUTIONS IS-t kínálja (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Németország). A IS tömbök csatlakozási felülete gyárilag előmart. Így minden esetben tökéletesen illeszkedik a TiBase alapra. (Titánium alap: Sirona Dental, Wals, Ausztria). Ezeknek az előre kifrézelt CAD/CAM elemeknek a felhasználását a következő esettanulmány mutatja be.

Read More

17 okt

Színtelítettség pontos beállítása a VITA AKZENT plus CHROMA STAINS-zel

Olyan rekonstrukciók esetében, amelyeknél részben vagy egészben belső színhatás látható, a természetes pótlás létrehozása során elengedhetetlen ennek a hatásnak a megalkotása. A pótlás tónusát részben vagy egészben módosítani kell úgy, hogy egyezzen az eredeti fog színhatásával. Az új VITA AKZENT Plus CHROMA STAINS (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Németország) esetében a kerámia restaurációk szín telítettségét célzottan ellenőrizni lehet. Renato Carretti (Zürich, Svájc) fogtechnikus egy anterior koronát használ annak bemutatására, hogyan lehet az árnyalati hatást módszeresen befolyásolni az új színezővel.

Read More

21 nov

Horkolásgátló sínek az éjszakai nyugalomért

Nem csak a partner számára jelenthet problémát az éjszakai horkolás. A HNO-orvos nehezen kezelhető légzéssegítő készülékeivel szemben a decens horkolásgátló sínek a hordási komfort mellett hatásos segítséget is nyújtanak az éjszaka nyugalmához.

Akinek ébredéskor száraz a torka, nappal koncentrációs zavarokkal küzd és hamar elfárad, szakmai tanácsadásra szorul. Első utunk mindig a háziorvoshoz vezet.

Az operáció és alternatívái

Tulajdonképpen miért horkolnak az emberek? Új ismereteink szerint a leggyakoribb ok a garatizomzat és a nyálkahártya feszességének csökkenése. Ezért szükségessé válhat ezek megfeszítése. A garati műtét azonban mindig súlyos döntés, így az érintettek kíváncsiak kevésbé drasztikus megoldásokra is. A légzést segítő készülék elkerülhetetlen, de igényes, kevéssé komfortos, és terhelő a partner számára. Más módozatok szintén kevéssé attraktívak.

Egy módszer sokat ígérő: az állkapocs protrúziója alvás közben megfeszíti a nyelv izomzatát, és megakadályozza a toroknyílás beszűkülését. Különböző készülékeket fejlesztettek ki a protrúzió elérésére. Ebből az ötletből származik többek között dr. Schmitt-Bylandt technikája. Kifejlesztette az SNX-rendszert, amely a két állcsontra készülő sínt elasztikus rugóelemmel köti össze.

Az SNX-rendszer

A nitinol az ún. „formáraemlékező ötvözetek” legismertebb képviselője. 1958-as kifejlesztése óta a nitinolt a gyógyászat teljes területén alkalmazzák – többek között kiemelkedő korrózióállósága és rugókeménysége miatt. Az ötvözet fő elemei a nikkel és a titán.

Laboratóriumunkban ugyan már régebben sikerrel alkalmaztunk egy protrúziós rendszert, tartóssága azonban korlátozott volt, így a Dreve képviselte SNX-rendszerre fókuszáltunk.

A készülék gyártása Duo-lemezekből – kemény a puhán – rendkívül egyszerű, és a versenytársak néhány termékével is kivitelezhető. A rugók és a speciális fogó azonban csak a Dreve-től beszerezhető.

Először is szükségünk van tökéletes alsó-felső lenyomatra – ideálisak az alacsony Shore-keménységű szilikonok (1. ábra). A páciensektől jobb visszajelzéseket kaptunk a „Dentonoa Resistone 160” típusú gipsszel készített mintán gyártott készülékekről, mint az alacsonyabb expanziójú mintákon gyártottakról.

1. ábra: Hólyagmentes lenyomatok.

1. ábra: Hólyagmentes lenyomatok.

A minták dorzális oldalát az okklúziós síkkal derékszögben csiszolom meg. A faragást követően a két mintának hátoldalára fektetve okklúzióban kell lennie (2. ábra).

2. ábra: Dorzálisan párhuzamosra faragott minták.

2. ábra: Dorzálisan párhuzamosra faragott minták.

A fogak és interdentális részek erős alámenősségét szilikonnal fel kell tölteni. Valamelyes alámenősséget azonban hagyni kell, mert az tartja majd helyben a síneket.

A mélyhúzó fólia

Mélyhúzó fóliának a Kombiplast lemezeket használjuk, integrált alátétfóliával. Nagy segítségünkre volt a Drufomat Scan. A csomagolás vonalkódját egyszerűen a leolvasóablak elé kell tartani, a paraméterek automatikusan beállítódnak. Aztán már csak meg kell nyomni a Start gombot, és lejátszódik a mélyhúzás (3. ábra). Kész! Ennek a komfortnak persze ára van…

3. ábra: Komfortos mélyhúzógép.

3. ábra: Komfortos mélyhúzógép.

A kidolgozás a legtöbb technikus számára ismert: lehúzzuk az alátétfóliát (a minta felőli oldal egyenletesen sima, 4. ábra), a sínt kivágjuk a hegyes frézerrel, éles, keresztfogazású maróval átdolgozzuk a széleket, majd elsimítjuk azokat a koronggal.

A kezdőkészletben találunk egy 6 mm-es műanyag lemezt. Azon áll dorzális felével az alsó minta. A lemez vastagsága megfelel annak az előretolásnak, amit dr. Schmitt-Bylandt laboratóriumában megállapított, és a legtöbb esetben elégséges is a mechanikus horkolási hangok megakadályozására. Ebben a protrúziós helyzetben rögzítjük egymáshoz szilikonnal a mintákat a rajtuk lévő sínekkel együtt (5. ábra).

4. ábra: Az alátétfóliát lehúzzuk, így a sín nyálkahártya felőli felszíne sima. 5. ábra: Az alátétlemezre helyezett alsó minta 6 mm-es protrúzióban; a szilikonkulcs rögzíti a készüléket.

4. ábra: Az alátétfóliát lehúzzuk, így a sín nyálkahártya felőli felszíne sima.
5. ábra: Az alátétlemezre helyezett alsó minta 6 mm-es protrúzióban; a szilikonkulcs rögzíti
a készüléket.

A rugók

Azon a területen, ahol bukkálisan a rugók helyezkednek el, durva szövetkoronggal megcsiszoljuk, és a fényre keményedő Lightdon bonddal bekenjük a síneket. Feldolgozás előtt a rugókat 40-50 fokos vízbe áztatom; így a rugófém formai emlékezete visszaáll. A rugókat átlátszó blokkanyaggal pozicionálom (6. ábra), ami szintén része a készletnek. A rugó íve kb. a 6-osok és 7-esek interdentális részénél fut; az állítóhüvely az alsón található. A szilikoncsövet, amely az íven mint helyfenntartó szolgál, a rögzítő műanyag keményedését követően eltávolítjuk, így a rugó szabadon mozoghat. A rugó felső részét bekenjük Lightdon géllel; a műanyagot 300-400 nm-es hullámhosszú fényt kibocsátó polimerizációs lámpával (pl. az Ivoclar Bluephase típusa) megkeményítjük. A rögzítés előtt a rugót két mm-el feljebb hajlítom, így a síneket később enyhe nyomással zárópozícióban tartja. Az egész eljárást megismétlem a másik oldalon, tükörképszerűen. A lámpában történő polimerizációt követően mindenhol átkenem fényre kötő Plaquit lakkal a rugók feletti, illetve az egyéb, megmunkálásnyomokat mutató felületeket.

A lakkozott sínek végpolimerizációját az „EyeVolution” készülékben végzem (7. ábra).

6. ábra: A rugókat fényre keményedő pasztával rögzítettük. 7. ábra: A minták a sínekkel a fénypolimerizációs készülék forgótányérján.

6. ábra: A rugókat fényre keményedő pasztával rögzítettük.
7. ábra: A minták a sínekkel a fénypolimerizációs készülék forgótányérján.

A hatás

Csak egy kérdés marad, a hatás – és tényleg hat! A páciensnek, aki még nem hordott kivehető pótlást, meg kell szoknia az idegen testet a szájában. Nálam ez két hétig tartott. Különösen a „kényszerített protrúzió”-t kell megszokni. Kezdetben úgy gondoltam, érzem az ízületemet, ezért a protrúziót 4 mm-re csökkentettem. Ehhez a kapott fogóval meg kell hajlítani a rugóhüvelyeket, a rugókat eltoljuk, és a hüvelyt végül meleg vízzel újra az eredeti formába hozzuk. A rugókat egyáltalán nem érzem a számban. A behelyezett sínekkel lehet beszélni, inni – a feltaláló szerint még csókolni is!

8. ábra: Kidolgozás szövetkoronggal. 9. ábra: Kész DocSnoreNix-készülék.

8. ábra: Kidolgozás szövetkoronggal.
9. ábra: Kész DocSnoreNix-készülék.

Összefoglalás

Még nincsen megbízható vizsgálat, hány felhasználó tartozik az exhorkolók közé; 60% fölötti eredmény azonban nem tűnik túlzásnak.

A horkolásgátlókat nem támogatja a biztosító. Izgatottan várjuk, HNO-orvosok és alvásterapeuták küldenek-e pácienseket a fogorvosi rendelőkbe, vagy továbbra is légzéssegítő készülékeket írnak majd fel? Mindenesetre mi készenlétben tartjuk helyes kis felvilágosító flyerünket…

10. ábra: Horkolásgátló használatban.

10. ábra: Horkolásgátló használatban.

Karl-Heinz Georgi (Németország)
Forrás: Das Dental Labor 2014/4
Fordította: Hajdu Zoltán

18 okt

25 éves a Dental-Trade Kft.

Szeptember 16-17-én került megrendezésre a Dental-Trade hagyományos – immár hatodik – őszkezdő-nyárzáró szakmai fóruma, mellyel ebben az évben a cég fennállásának huszonötödik születésnapját is ünnepelte nemzetközi és hazai előadók, valamint ügyfelei, partnerei körében.

Az elmúlt években a digitalizáció sosem látott mértéket öltött a gazdaság legtöbb szektorában, így a fogászat, fogtechnika területén is. Ezzel a fejlődéssel egy hagyományosan kézműves szakmában lépést tartani csak folyamatos továbbképzésekkel lehetséges. A Dental-Trade kétnapos Balaton-parti születésnapi rendezvénye kiváló alkalom volt a legújabb digitális technológiák elméletének gyakorlati felhasználásának megismerésére.

A Tradíció-Innováció idei kongresszusa a korábbiaknál még inkább a digitális, CAD/CAM technológiákat helyezte előtérbe olyan hazai szakemberek közreműködésével, mint Dr. Borbély Judit, Róth Lajos, Dr. Joós-Kovács Gellért, Modor Gergely, Dr. Bistey Tamás, Dr. Szőcs István és Vágvölgyi Szilárd.

[envira-gallery id=”3010″]

A nemzetközi előadok által képviselt – a szakma élvonalába tartozó cégek mindegyike több éves, vagy akár több évtizedes múlttal rendelkezik, mint a Dental-Trade partnere – kiváló, csúcsminőségű termékeikkel, technológiáikkal járulnak hozzá hazánk magas szintű fogorvosi és fogtechnikai szolgáltatásaihoz.

Jürgen Freitag – VITA – Esztétika a kerámiától a kompozitig című előadásában egy teljes rekonstrukciós folyamat esettanulmányán keresztül a megfelelő anyagválasztásra tért ki, majd néhány példával szemléltette a cirkon és a fémkerámia felhasználásának indoklását. Az előadás kitért a kerámia és a kompozit használatának kérdésére, különös tekintettel az implantátumok funkcionális használatára, illetve azok behatásaira. A résztvevők rövid betekintést kaphattak a fejlesztési folyamatba, majd az előadást egy rövid jövőbetekintéssel zárta a fogászati piac új termékeire – PEEK, Enamic – kitekintve.

[envira-gallery id=”3052″]

A BEGO idén azt a Henning Wulfes fogtechnikus mestert delegálta a kongresszusra, aki hosszú éveken keresztül volt a brémai academia.dental Nemzetközi BEGO Iskola és a BEGO Továbbképző Központ vezetője, valamint az elmúlt 25 évben több mint száz magyar fogtechnikus szakmai továbbképzését irányította. Előadásaiban a fogászati piac, valamint a fogászati laborok jövőjét analizálta statisztikai valamint gyakorlati szemmel.

A Dental-Trade 2010 februárjában a 3Shape elsőszámú hazai forgalmazójává vált, ezzel úttörő lett a magyarországi nyitott CAD/CAM rendszerek bevezetésében. A dán cég idén Jan Paulics – svéd fogorvos, szájsebész – közreműködésével emelte a születésnapi kongresszus színvonalát, akinek előadásán keresztül az intraorális szkennelés, digitális implantátum és sebészeti fúrósablon tervezés részleteibe tekinthettünk be, mint a praxisok új lehetőségei.

A pénteki előadások után délután az érdeklődök szakmai workshopokon vehettek részt az előadóteremmel szomszédos kiállító teremben, ahol további lehetőségük adódott az előadások alatt bemutatott eszközök használatának megtekintésére, kipróbálására.

[envira-gallery id=”3062″]

A Tradíció-Innováció rendezvény az elmúlt évek alatt a magyarországi fogászati élet meghatározó eseményévé nőtte ki magát, mely kitűnő alkalmat biztosított – és biztosít a jövőben is a kereskedők, gyártók, fogorvosok, fogtechnikusok tapasztalatcseréjére, szakmai beszélgetésekre – mindezt kötetlen, szabad keretek között. Így a rendezvény a piaci szereplők egymás igényeinek megismerése által hozzájárul a magyarországi fogászati szolgáltatások egyre színvonalasabbá válásához.

10 okt

Ha öntéstechnika, akkor BEGO

wironit-extrahardA BEGO nem nemesfém fémötvözetei, legyen szó fémlemezötvözetről, vagy kerámiázható fémötvözetről, amellett, hogy évtizedes tradícióval rendelkeznek, megfelelnek a modern fogtechnika legmagasabb szintű elvárásainak. Laboratóriumi körülmények között kikísérletezett összetételük, ellenőrzött környezetben történő minőség-ellenőrzés és a folyamatos innováció garantálja az állandó „Made in Germany” minőséget.

Sokan úgy gondolják, hogy a Co-Cr bázisú fémlemez ötvözetek esetében nincs túl nagy különbség a különböző gyártók termékei között, hiszen az összetétel nagyjából hasonló, és különben is: fémlemez készül belőle, nem kell, hogy ráégethető legyen a kerámia, csak fényes legyen és viszonylag stabil.

Azonban ezeknél az ötvözeteknél is vannak olyan szempontok, melyek igencsak különbözővé teszik a fémeket és a gyártóikat egymástól.

A BEGO fémlemez ötvözetei közül kiemelkedik a Wironit Extrahart, mely nem csupán anyagában ötvözet, hanem indikációs területeit és kiváló tulajdonságait tekintve is az. A fogtechnika egyik legprecízebb munkavégzését és anyagkezelését igénylő munkafolyamat a kombinált munka készítés, ezen a területen a Wironit Extrahart verhetetlen. 375 Vickers keménysége megfelelő stabilitást biztosít, bármilyen esetről legyen is szó, ugyanakkor kidolgozása még nem válik nehézkesség, hosszadalmassá, kényelmetlenné. Alaposan kikísérletezett Si-C összetételének köszönhetően olvasztási és öntési tulajdonságai kiválóak, magas Cr tartalma biztosítja polírozás utáni különösen magas fényét. Lézerhegesztéshez, forrasztáshoz kiváló. Mo tartalmának is köszönhetően különösen jól ellen áll a korróziónak, szakító szilárdsága, nyúlási határértéke kifejezetten magas.

27 Sze

Implantátumprotetikai tökéletesség

Ellátás Lava Plus és VITA VM 9 segítségével

Két fogorvos és egy fogtechnikus mutatja meg nekünk, hogyan lehetséges az anyagok gondos kiválasztásával és előrelátó tervezéssel optimális, funkcionális és esztétikus ellátást készíteni egy hölgypáciens számára.

Kiindulási helyzet

Dres. K. L. Ackermann és A. Kirsch közös praxisában jelentkezett a 30 éves hölgypáciens, természetes és harmonikus frontfogmegjelenés iránti igényével (1. a–b ábra): a 12-es fog nem volt megtartható. Hiányos csontszerkezet, egyenetlen gingivalefutás és eltérő fogszélességek a 12-es és a 22-es régióban. A hölgy a megbeszélést követően a 12-es és a 22-es koronák szélességét azonosra kívánta kialakíttatni, diasztémával a 11-es és 12-es között.

1. a ábra: Kiindulási helyzet. 1. b ábra: A 12-es fog nem megtartható.

1. a ábra: Kiindulási helyzet.
1. b ábra: A 12-es fog nem megtartható.

Előzetes kezelés

Laboratóriumban készítettünk egy ideiglenes adhezív hidat (BIOTAN, Schütz Dental/NEW OUTLINE, anax-dent), amit a fog eltávolítását követően beragasztottunk (2. ábra). Kiegészítésként következett a socket preservation. Öt hónapig autogén csontblokkot kombináltunk irányított csontregenerációval (Geistlich Bio-Gide, Geistlich Biomaterials) az alveoláris szegmensben. További három hónapot követően építhettük be a Camlog ScrewLine implantátumot (3,8 mm átmérő, 13 mm hossz). További három hónapot követően terápiás koronát készítettünk a lágyszövet megformázásához (BIOTAN/Sinfony fényre keményedő korona és hídleplező kompozit, 3M ESPE).

2. ábra: Ragasztott híd a húzást követően.

2. ábra: Ragasztott híd a húzást követően.

Anyagválasztás

A végleges ellátásként titánbázisú cirkon-dioxid egyéni fejre egyéniesített rétegtechnikával leplezett cirkon-dioxid koronát terveztünk. Azért választottuk ezt, mert a cirkon-dioxid biokompatibilitása biztosítja a legjobb előfeltételeket. Ezenfelül kiemelkedő az alapanyag szilárdsága és esztétikai potenciálja. A 3M ESPE Lava Plus nagy transzlucenciájú cirkondioxidja, amit Németországban kizárólag a VITA Zahnfabrik képvisel, kiemelkedik remek fényhatásával és optimális előfeltételeket teremt a gingiva és a protetikai korona közötti átmeneti területen. Egyedi, esztétikus és hosszú ideig funkcionális eredmény, nagy teljesítményű, optikailag nagy értékű leplezőkerámiát kíván – ebben az esetben a koronát VITA VM 9-cel lepleztük.

A laboratóriumban a fogtechnikus a hölgypácienssel együtt választotta ki a fogszínt, a VITA SYSTEM 3D-Master színkulcs segítségével (3. ábra).

3. ábra: Egyedi színmeghatározás a laborató­riumban. 4. ábra: Felépítménypróba és a váll magasságának megállapítása.

3. ábra: Egyedi színmeghatározás a laborató­riumban.
4. ábra: Felépítménypróba és a váll magasságának megállapítása.

Egyedi felépítmény

A lágyszövet stabilizálásának alapja a felépítmény optimális kialakítása emergenciaprofil szempontjából is. Elengedhetetlen a preparációs mélység egyedi meghatározása és a váll kialakításának ellen­őrzése a szájban (4. ábra). Az egyedi felépítményt a Lava ZIF frézközpontjában Filderstadtban CAD/CAM-technológiával marták Lava Plus cirkonanyagból, majd a Camlog titánbázisra ragasztották Panavia F 2.0 ragasztó (Kuraray) segítségével.

A végleges implantátumkorona

A korona készítéséhez a végleges kerámiafel­építményt digitalizálták, és a frontfogvázat a Lava Design szoftverrel tervezték meg (5. ábra). A géppel gyártott Lava Plus vázat megfelelő színoldatba merítették, szinterezték, majd mikroszkóp alatt a felépítményre passzították (6. ábra). Ezt követte a rétegzés VITA VM 9-cel (7–12. ábra). Először erős fluoreszcenciával rendelkező masszát (EFFECT LINER) hordtak fel,  mamelonokat építettek, majd égettek. A fog belsejének egyéniségét visszaadandó a VITA INTERNO masszákkal célzott színhatásokat lehet beépíteni. Végül a dentintestet színtelítettség és transzparencia vonatkozásában különböző VITA VM 9 dentinekkel a végleges nagyságra építettük, majd egy kicsit redukáltuk. Legvégül transzparens és opaleszcens VITA VM 9 élmasszákkal rétegeztük a természetes hatású éli tányért, így értük el a természetes fogak optikai tulajdonságait. A forma, a szín és a felület végleges ellenőrzését a hölgypácienssel együtt végeztük a nyerspróbánál (13. ábra).

5. ábra: A frontfogváz kész tervének digitális képe. 6. ábra: Lava Plus nagy transzlucenciájú cirkon-dioxidból készült, felpasszított váz.

5. ábra: A frontfogváz kész tervének digitális képe.
6. ábra: Lava Plus nagy transzlucenciájú cirkon-dioxidból készült, felpasszított váz.

7. ábra: A színezett koronavázat rétegtechnikával… 8. ábra: A korona váza a fluoreszcens VITA VM 9 EFFECT LINER égetése után és a mamelonok hangsúlyozása.

7. ábra: A színezett koronavázat rétegtechnikával…
8. ábra: A korona váza a fluoreszcens VITA VM 9 EFFECT LINER égetése után és a mamelonok hangsúlyozása.

9. ábra: VITA INTERNO a természetes, mélyből ható színeffektusokhoz. 10. ábra: A dentintest redukálása.

9. ábra: VITA INTERNO a természetes, mélyből ható színeffektusokhoz.
10. ábra: A dentintest redukálása.

11. ábra: Az éli rész rétegzése… 12. ábra: … opaleszcens és transzparens VITA VM 9 masszákkal.

11. ábra: Az éli rész rétegzése…
12. ábra: … opaleszcens és transzparens VITA VM 9 masszákkal.

13. ábra: Nyerspróba. 14. ábra: Egyedi felépítmény és implantátum-korona Lava Plusból.

13. ábra: Nyerspróba.
14. ábra: Egyedi felépítmény és implantátum-korona Lava Plusból.

Behelyezés

A 14. ábra mutatja az elkészült implantátumos res­tauráció felépítményét és koronáját. A cirkondioxid felépítmény labiális megjelölése megkönnyítette annak szájba történő korrekt behelyezését. A korona ragasztásánál a laboratóriumban készült, az incizális élre illeszkedő ellenőrző és ragasztókulcsot használtunk, hogy megfelelő nyomást alkalmazhassunk a lágyszövetre (15. ábra). A karboxilát-cementet (Durelon, 3M ESPE) kizárólag a korona belső falának széli területére hordtuk fel. Ezzel megakadályozható, hogy a cement a periimplantáris szulkuszba nyomódjék. A fölösleg így könnyen eltávolítható, nem lép fel gyulladás, irritáció (16. ábra). A 17. ábra mutatja a koronát közvetlenül a beragasztás után a szájban. A korona széle 1-1,5 mm-rel szub­gingiválisan helyezkedik el. A visszahívásoknál imponáló volt a vörös-fehér esztétika.

15. ábra: Ellenőrző és ragasztókulcs. 16. ábra: A rögzítőanyag gazdaságos felhordása a belső koronaszélen.

15. ábra: Ellenőrző és ragasztókulcs.
16. ábra: A rögzítőanyag gazdaságos felhordása a belső koronaszélen.

17. ábra: Az eredmény közvetlenül beragasztás után, a szimmetria érdekében nem zártuk a diasztémát a 12-es és 11-es között.

17. ábra: Az eredmény közvetlenül beragasztás után, a szimmetria érdekében nem zártuk a diasztémát a 12-es és 11-es között.

Összefoglalás

A desmodontális szálak az implantátumfelépítmény felületére kerülnek a hisztológiai vizsgálatok alapján, így gondoskodnak annak hosszú távú stabilitásáról, és elvégzik a tömítést. Ezt lényeges figyelembe vennünk implantátummegtámasztású fogpótlás készítésekor az egyéni felépítmény emergencia­profiljának kialakításánál. A szövet irritációmentes elhelyezkedése és megtámasztása garantálja a gingiva gáthatását, amely segít, hogy a csontot a bakteriális környezettől és más negatív hatásoktól megóvja a szájüregben. A hosszú távú pozitív megjelenés előfeltétele a maradék fogazathoz illesztett színen és formán kívül a stabil lágyszöveti mandzsetta és az optimális funkció. Ideális anyagkombinációnak bizonyult a magas transzlucenciájú Lava Plus cirkon-dioxid és a VITA VM 9 leplezőkerámia. A gyártók vállalkozói együttműködésének köszönhetően Németországban mindkét termék egy kézből, a VITA Zahnfabriknál vásárolható meg.

Gerhard Neuendorff, dr. Karl-Ludwig Ackermann, Christine Hammerl-Riempp
Forrás: Das Dental Labor 2014/2

27 Sze

A mélyhúzott termékek minőségének javítása levegőpréses technikával

Jelen beszámoló egy újabb mélyhúzó készülék bemutatásával foglalkozik, valamint ezen túlmenően termo-plasztikus fóliák kidolgozására vonultat fel néhány példát. Hétköznapjainkban egyre komolyabb szerepet játszanak a digitális multifunkcionális készülékek, és az effajta berendezésesek kezelése és funkciója. A Dreve cég új mélyhúzó készüléke koncepcionálisan a nyomósablonos eljárás mellett a küvettában történő préseléses eljárásra is alkalmas és nem utolsó sorban hidegpolimerizáláshoz polimerizációs készülékeként is alkalmazható. Valamennyi programozható paraméter, például a felfűtés illetve a lehűlés ideje egy könnyen áttekinthető kijelzőn megfigyelhető illetve ellenőrizhető.

Minőségbiztosítás a mélyhúzó fólia kódjának beszkennelése által

Ugyanazon anyagok (mélyhúzó fólia) és készülékek (mélyhúzó készülék) felhasználása mellett ugyanazon személyzet (fogtechnikus) által a technológiai utasítások (kezelési útmutató) maradéktalan betartása mellett legyártott termékek részben igen változó minőséggel készülnek. Ez többnyire az időfaktoron múlik, amely a tapasztalatok szerint többnyire itt van a „nyakunkon”.

Mindennek ellenére – a felhasznált anyagokból készülődő termék rovására – mégis megrövidülnek a felfűtési ill. lehűlési idők, amelyeket a készülék gyártója előírt. A készülékgyártók, nevezetesen a Dreve cég, ennek a pontatlanságnak az új Drufomat scan alkalmazásával véget vetett, ráadásul az adott fóliák csomagolásán lévő kódok leolvasása révén, közvetlenül beolvasódik a nyomósablonos technika-alapú mélyhúzó készülék agyába, és ezzel automatikusan programozódik az adott mélyhúzó folyamat megfelelő előmelegítő és lehűtő fázisának ideje (1. ábra).

1. ábra: A megfelelő kóddal ellátott fóliacsomagolásról az adatokat beolvashatjuk a Drufomat scan készülékbe. 2. ábra: A két küvettarész a viaszminta kiforrázását követően.

1. ábra: A megfelelő kóddal ellátott fóliacsomagolásról az adatokat beolvashatjuk a Drufomat scan készülékbe.
2. ábra: A két küvettarész a viaszminta kiforrázását követően.

Küvettás présfolyamatok

Présbetét beiktatásával pneumatikus préssé átalakíthatjuk és hasznosíthatjuk a készüléket. Kettő és hat bar között változóan beállítható a nyomásérték. Ennél fogva a fogtechnikában és a fogszabályozásban felmerülő présfolyamatokat professzionálisan egy hidraulikus préshez hasonlóan ezzel a multifunkciós készülékkel elvégezhetjük.

A készülékkel ezek szerint küvettás módszerrel a harapásemelő síneket addíciós kötésű Odontosil szilikon – szintén Dreve termék – anyagából, valamint fóliás eljárással nyomósablonos technológiával is elő lehet állítani. A présfolyamathoz a viaszból modellált helyfenntartókat küvettába kell beágyazni.

Az ezt követő munkalépések a következők: a viaszmintázat kiforrázása (Labormat TH /Dreve/ 2. ábra), az Odontosil az üreges formába applikálásával és a két küvetta összepréselésével (3. ábra) a harapásemelő elkészítése (4. ábra).

3. ábra: A Drufomat scan az integrált présbetéttel és a présfolyamat alatt álló küvetta.

3. ábra: A Drufomat scan az integrált présbetéttel és a présfolyamat alatt álló küvetta.

4. ábra: Küvettás préseljárással Odontosil anyagból készített szilikonos harapásemelő sín..

4. ábra: Küvettás préseljárással Odontosil anyagból készített szilikonos harapásemelő sín..

Nyomáspolimerizálás

Prés-polimerizációs betét a beágyazó anyag betömörítését teszi lehetővé az öntőküvettákban. A technológiában jártas fogtechnikus számára a „víz nélkül” – utalás természetes. A hidegpolimerizációs anyagok polimerizálásához a polimerizáló kuktához hasonló módon természetesen meleg vízzel készítik elő (5–6 ábrák). A kukta a már működő laborok szinte kötelező tartozéka, azonban a szerző véleménye szerint előnyös a polimerizációs készülékként való hasznosíthatósága, ráadásul akár termo-plasztikus fóliák kidolgozása nyomósablonos technika eljárásával történik, amely főleg a síntechnológiában hidegpolimerizálással kombinálható. A „kombinált” sínek különböző anyagokból történő előállítása során azonban figyelembe kell venni az alkalmazott fóliák kémiai és fizikai tulajdonságainak esetleges különbözőségét is, hogy a legjobb minőségű sínt kapjuk.

5. ábra: A vízzel töltött és egy fogpótlással bemutatott polimerizációs betét, amely kényelmesen és egyszerűen behelyezhető a multifunkciós készülékbe. 6. ábra: A Drufomat scan készülék integrált polimerizációs betéttel készen áll a polimerizálás folyamatára.

5. ábra: A vízzel töltött és egy fogpótlással bemutatott polimerizációs betét, amely kényelmesen és egyszerűen behelyezhető a multifunkciós készülékbe.
6. ábra: A Drufomat scan készülék integrált polimerizációs betéttel készen áll a polimerizálás folyamatára.

A modellek elhelyezése

A mélyhúzás folyamatához a minta, ahogy ez a mélyhúzó technológiában ismeretes, méretének megfelelően a Drufomat scan egyenes alaplemezére helyezhető (7. ábra) vagy az ehhez tervezett granulát-tokban (8. ábra) beágyazható.

„Közismert, bevált és újdonságok” a mélyhúzó fóliák területén. Mivel a fogszabályzós fogtechnikus munkakörében azért újoncok is akadnak, a tulajdonképpen a „közismert és bevált” csoportba sorolandók akár „újdonságként” is hathatnak a mélyhúzó fóliák meglehetősen széleskörű választékában.

7. ábra: A Drufomat scan készülék egyenes alaplemezére helyezett minta. 8. ábra: A nyomó sablonos készülék granulát-tokjába beágyazott minta.

7. ábra: A Drufomat scan készülék egyenes alaplemezére helyezett minta.
8. ábra: A nyomó sablonos készülék granulát-tokjába beágyazott minta.

A termo-plasztikus anyagok mélyhúzó eljárással történő megmunkálása évek óta része a fogszabályzós fogtechnikának. Ez különösen igaz a

– harapásemelő sínek, harapásvezető sínek, fogfehérítő sínek,
– módosított GNE-készülékek – Knirscher-sínek,
– gyógyszeres sínek – miniplaszt-sínek,
– helyfenntartók – retenciós lemezek – retenciós sínek,
– indirekt ragasztáshoz készült sínek,
– fogállás korrekcióját illetve kötést szolgáló sínek előállítása esetében.

1 tablazat

A sínek elkészítése során (például a „Paulus-sín”) és/ vagy helyfenntartó készülékek (positioner) esetében fóliákat laminálnak. Ilyenkor feltétlenül figyelembe kell venni az esetlegesen szükséges tapadásközvetítő (primer) használatát.

Az egyes mélyhúzó fóliák vastagságát a szerző tudatosan nem vette figyelembe, ugyanis a kezelő fogorvos utasítása nem ritkán eltérhet a fólia-gyártó által ajánlott feltételektől. Ezen túl mutató információkat a www.dreve.com címe alatt találhatunk.

Összegzés

Az adott fóliák beszkennelésével a mélyhúzott termék minősége jelentősen javítható a Dreve cég új, a nyomósablonos technika elvén alapuló Drufomat scan elnevezésű mélyhúzó készülékének alkalmazásával. A gyártótól már a fogtechnikában jól megszokott módon ezt a készüléket is multifunkciós koncepcióval fejlesztette, és ily módon helytakarékosan akár küvettás eljárásban pneumatikus présként is (beágyazott helyfenntartók) és/vagy hidegpolimerizációs anyagok polimerizáló készülékeként is hasznosítható. Mivel a mélyhúzó eljárásban használatos fóliák különböző vegyi alapanyagokon alapulhatnak, megfelelő listával követhetővé válik, hogy vajon milyen fóliák alkalmasak például akrilát-anyagokkal való együttes felhasználásra, vagy éppen melyik laminálható illetve melyik sterilizálható magas hőmérsékleten.

Kuno Frass (Németország)
Forrás: Dental Press

13 Sze

VITA kurzusok 2016 nyarán

VITA kurzusAz idei nyár sem telhetett el anélkül, hogy a pihenés mellett ne kedvezzünk a szakmai feltöltődésre vágyóknak, két VITA kurzus is megrendezésre került a Dental-Trade szervezésében, nemzetközi és hazai VITA MasterLab képviselőkkel.

VITA kurzus Budapesten

Júniusban a VITA MasterLab képviseletében Urszula Mlynarska lengyel előadó és egyben demonstrátor tartott VITA VM9 cirkon-kerámia mester-kurzust, mely a nagy érdeklődésre való tekintettel teltházzal került lebonyolításra Budapesten a Semmelweis Egyetem Fogtechnikai laboratóriumában.

Az előadót élőben már a tavalyi év őszén a Balaton-parti Dental-Trade Tradíció-Innováció rendezvényén is hallhattuk, ahol saját munkáin keresztül mutatta be a VITA anyagok felhasználásának lehetőségeit.

A két napos intenzív gyakorlati kerámiakurzus során a résztvevők lenyűgözve hallgatták Urszula Mlynarska-t, aki elhivatottságával és őszinte szakmaszeretetével szinte kötelességének tekinti megosztani azt a tudást, amit évek alatt megszerzett, és amihez a VITA anyagai és eszközei mindig állandó minőségben állnak rendelkezésre.

A VITA kurzus során egy teljesen egyedi implantátumokra készülő pótlást imitáló vázra dolgoztak a résztvevők, amely az általában gyakorlati kurzusokon megszokottaktól eltérően gingiva-restaurációt is magában foglalt, ezáltal állítva kihívások elé a legnagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező kerámiásokat is.

Az alapvető „BASIC” rétegzési technika mellett olyan apróbb trükkökre is fény derült, amelyek a mindennapi munka során válhatnak a kerámiások hasznára. Mindemellett egy összetett, effekteket is felhasználó, már a cirkon váz színezésétől induló individuális rétegtechnika is kivitelezésre került, a bonyolultabb vagy még nagyobb szakmai ráfordítást igénylő fogpótlásokhoz. A második nap végére a résztvevők az újonnan szerzett tudás birtokában ugyan megfáradva, de szakmailag feltöltődve távoztak, így a nyári pihenést követően újult erővel veheti kezdetét számukra az őszi szezon.VITA kurzus

VITA kurzus Debrecenben

Ezt követően augusztus elején Debrecenben került megszervezésre egy újabb haladó VMK Master fém-kerámia kurzus a VITA kerámiára áttérni vágyóknak és a már VITA kerámiát használóknak egyaránt. A demonstrátor ezúttal a magyarországi VITA MasterLab képviselőjeként Fülöp István ftm. volt, aki évek óta magas szinten tart gyakorlati oktatásokat a Dental-Trade-del közösen.

A nyári hőség ellenére a kerámiás kollégák töretlen lelkesedéssel vetették magukat bele a munkába. Ez alatt a jó hangulatban eltelt két nap alatt nem csak a demonstrátorral volt lehetőség eszmecserére, de a résztvevők egymással is megoszthatták tapasztalataikat.

VITA kurzusA VMK Master rétegtechnikák mellett a leggyakoribb fémváz-előkészítési problémák és a fogszín-meghatározás is taglalásra került, mely sok esetben szintén a fogtechnikusra hárul, és az esetek 90%-ában döntő a fogpótlás sikerességéhez.

Jó alapot biztosított ehhez, hogy a résztvevők gyakorlatban is összehasonlíthatták a hagyományos mind VITA Classical, mind VITA 3D-Master fogszínkulccsal és az új EasyShade V spektrofotometriás elven működő digitális fogszínmeghatározó berendezéssel történő színmeghatározást. Ezen túlmenően arra is lehetőség adódott, hogy a résztvevők saját előre meghatározott fogszínük alapján készítsék el a kurzusmodellre a kerámialeplezést.

Nagy örömünkre szolgál, hogy mindig nagy érdeklődés övezi a VITA Zahnfabrik által is támogatott kurzusokat, ebben a jövőben is állunk ügyfeleink rendelkezésére egész éves akciókkal és további kedvezményes ajánlatokkal.

További VITA kurzus 2016-ban: 

2016. szeptember 30 – október 1.: Semmelweis Őszi Fogászati Napok || Minden ami VITA – kérdések elméletben, válaszok gyakorlatban.
Adrian Apreotesei ftm., VITA demonstrátor előadása

2016. október 14-15.: VITA VMK Master fémkerámia kurzus
Oktató: Fülöp István ftm.

15 aug

Az első 100 nap a TRIOS®-sal

Interjú dr. Wendy AuClair Clarkkal (USA)

Legyen szó a piacon elérhető legújabb okos telefonról vagy bármely más termékről, az újdonsült tulajdonosok mindig kritikus szemmel bírálják az új szerzeményeiket. Ez alól a TRIOS® Digital Impression rendszerrel ismerkedő fogorvosok sem kivételek. Néhányan azt mondják, hogy az első 100 nap a legoptimálisabb idő arra, hogy véleményt formáljunk egy új eszközről. Ez az idő nem olyan hosszú, hogy elfeledkezzünk a kezdeti nehézségeinkről, de mégis kellően megfelelő időtartamot ölel fel, hogy megalapozott véleményt formálhassunk a funkcionalitásáról, a felhasználhatóságáról és az elérhető eredményekről. A „100 napos” felhasználó mindig különleges, ezért felkerestünk közülük egy szakembert, és megkértük, hogy formáljon véleményt a TRIOS®- ról.

Dr. Wendy AuClair Clark az Atlantában található Goldtsein Garber&Salam-nál dolgozó, gyakorló protetikus. Erre a rendelőre gyakran az „Atlantai Esztétikai Fogászati Team”-ként hivatkoznak. Immáron három évtizede vezető szerepet töltenek be a mosolytervezés terén. Dr. Clark izgatottan várta, hogy kipróbálhassa az új intraorális szkennert, amikor döntés született, hogy a 3Shape TRIOS® rendszerét a rendelő működésébe integrálják. Már volt tapasztalata a digitális intraorális lenyomatvételi eszközök alkalmazása terén, és lelkesedéssel fogadta, hogy lehetősége nyílik a TRIOS® rendszer használatának és előnyeinek a megismerésére.

TRIOS®

Milyen élmény volt elkezdeni a TRIOS® rendszerrel dolgozni?

Mind a rendszer telepítése, mind a használatának a megismerése gyorsan és könnyen ment. Az elindulásban a TRIOS® rendszer képzett szakértője segített. Az első nap a rendszer telepítésével telt. Létrehoztuk a kapcsolatot az eszköz és a belső hálózatunk, valamint a fogtechnikai laboratóriumaink között. A második napon kezdődött az oktatás. Megismerkedtünk a TRIOS® felhasználói felületével, ki- és bekapcsolásával, megtanultunk új felhasználókat létrehozni, eseteket kezelni, és szkennelési beállításokat módosítani. Ezután egy hónapon keresztül, szükség esetén, bármikor igénybe vehettük a segítségét.

Milyen érzés a TRIOS®-t használni?

Már több szkennert használtam, de hozzájuk képest a TRIOS® használata üdítő élmény volt. Szeretem, hogy a szkennelést csupán egy kattintással el tudom indítani, és a felszínszkennelés folyamatos, így az eljárás sokkal gyorsabbá válik. Ugyancsak pozitívum, hogy a megjelenített modellek színei természetesesek, és hogy a szkennelő vége melegíthető. Ez segít elkerülni, hogy sok levegőt fújjak a páciens szájüregébe, ami fontos szempont, ha érzékeny páciensről van szó. Volt néhány évvel ezelőtt egy páciensem, aki irtózott a hagyományos lenyomatvételi eljárásoktól, mert mindig öklendeznie kellett ezektől, mivel az eddig használt rendszereket nem tudtam megállítani, még a szkennelése is nehézséget jelentett. A TRIOS® rendszer azonban erre a problémára is megoldást nyújt, mivel a szkennelés megállítható, így a páciens pihenhet, és újra elindítható, ha a páciens készen áll arra. Az eddigi használat alapján már megkedveltem a TRIOS®-t!

Hogyan befolyásolta a TRIOS® használata az orvos-beteg kapcsolatot?

A páciensek elégedettek voltak, és értékelték, hogy a kényelmük érdekében a technika legújabb vívmányait alkalmazzuk a rendelőnkben. Ugyancsak szeretik, hogy azonnal megmutathatom nekik a szkennelés alapján készült modellt. Tervezem, hogy össze fogom kapcsolni a TRIOS® rendszert egy iPaddel, és a betegek oktatására fogom felhasználni.

Hogyan befolyásolta a rendelő és a labor közötti kommunikációt?

Sokat javult a kommunikáció a fogtechnikával. Gyorsabban tudom követni az eseteimet, és ez lecsökkenti az egy-egy eset ellátásával eltöltött időt. Nagyra értékelem, hogy könnyen és gyorsan kapcsolatba tudok lépni a laborral, ha nehézséget okoz számukra a restaurátum széli záródási vonalának a meghatározása. Egyszerűen újra tudom rajzolni a preparációs határt, és így egy mindig tökéletesen illeszkedő koronát kapok a laborból. Erre más szkennereknél nem volt lehetőségem.

Főként milyen esetek ellátásánál szokta a TRIOS®-t használni?

Eredetileg csak cementezéssel vagy csavarozással rögzülő koronák elkészítéséhez használtam, de most már leginkább implantációs esetek ellátásához alkalmazom (egyénileg frézelt felépítmények elkészítéséhez). Annak köszönhetően, hogy a szkennelés menete ugyanaz, mint az implantációs eseteknél, nem okozott gondot ilyen irányú használata.

Forrás: www.3shapedental.com