Concept Laser

A németországi Concept Laser ma – sok cégtől eltérően – az egyik igazi úttörője és “alapítója” a poralapú lézeres olvasztás technológiának. A szabadalmaztatott LaserCUSING® folyamat, melyre 3D-s fémnyomtatásként is hivatkoznak, az elmúlt 15 évben fejlődött a 3D-s alkatrészek egyedi gyártásától egészen az ipari sorozatgyártás méretéig.

Amikor Franz Herzog 2000-ben, a németországi Lichtenfelsben megalapította a Concept Laser vállalatot, a poralapú lézerolvasztó berendezés szinte teljesen ismeretlen fogalom volt a piacon. Hogyan jön létre egy 3D-s geometriai alakzat a fémporból lézerrel? Mit hoz a jövő gyártási technológiája a 3D-s nyomtatás területén?

A válasz az ipari gép technológiában manifesztálódott: a Concept Laser 2001-ben mutatta be az első ilyen típusú berendezését, a frankfurti Euromoldon. A jelenleg 65 szabadalommal és 120 szabadalmi bejelentéssel rendelkező Frank Herzog manapság mintegy 190 alkalmazottjával együtt dolgozik a LaserCUSING® eljárás segítségével, illetve a technológia folyamatos tökéletesítésén.

A vállalat különböző ipari szektoroknak kínálja lézerolvasztó berendezések széles választékát Németországban, az Egyesült Államokban és Kínában, megfejelve mindezt egy több mint 35 forgalmazóból és szolgáltatóból álló partneri hálózattal.

A Concept Laser magas minőségi sztenderdjeinek, valamint a folyamat-, alkalmazás és anyagbeli szakértelmének, megbízható és költséghatékony megoldásainak, melyek együttesen bizonyítják hatékonyságukat a mindennapos termelésben – hosszútávon az alkatrészek anyagköltségének csökkenését eredményezik.

A kereskedelmi szempontok mellett a fenti folyamatok számos más előnnyel is járnak a hagyományos gyártási módszerekkel szemben: az alkatrészek könnyebbek, az alkatrészeket használó tervező divíziónak nagyobb szabadság jut, topológiailag és geometriailag is optimális termék állítható elő, valamint további funkciók integrálhatók kevesebb nyersanyag felhasználásával.

Összefoglalva ez a korábban létrehozott megmunkálási folyamatok során gyártott alkatrészek újratervezését, és az additív gyártás kínálta új lehetőségek maximális kihasználását jelenti.

A Concept Laser számos gépet kínál a kisebbektől (90 x 90x 80 mm) a világ legnagyobb építőt terével rendelkező berendezésig (474 x 367 x 480 mm). A multilaser technológiával felszerelt Concept Laser gépek a világ leggyorsabb, legbiztonságosabb és legmagasabb minőségű sztenderdeknek megfelelő lézerolvasztó berendezései közé tartoznak.

A világszerte beüzemelt – kb. 650 berendezés kitűnő referenciákkal, egyértelmű üzenetet sugall és a jövőre nézve kiemelkedő technológiát jelképez, mindezt “Made in Germany” jóváhagyással.

Példának okáért jelenleg a repülőgépipar, az autóipar, az orvosi technológia, a fogtechnika, az eszközgyártás és más ágazatok stratégiailag mind a 3D fémnyomtatásra összpontosítanak, mint a jövő gazdaságos és magas színvonalú termelési lehetősége, mely megjeleníti az “Industrie 4.0” fogalmát.